Haring in Nederland

svvdeslufter

Haring eten in Nederland is een Nederlandse traditie en veel toeristen vinden het spannend om voor het eerst een haring te kopen en deze op typisch Hollandse wijze door hun strot te laten glijden. Nederland en haring zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en er is geen Hollandse vis meer dan de populaire Hollandse Nieuwe! Juni is letterlijk de feestmaand voor haringliefhebbers, want dan wordt de Hollandse Nieuwe binnengebracht en klaargemaakt om geserveerd te worden. Dan koop je bij bijna elke lokale visboer in Nederland de dikste, sappigste en lekkerste haring.

De Hollandse Nieuwe is al eeuwenlang verbonden met de Nederlandse cultuur en niet elke vers gevangen haring kan die bekende naam dragen. Waar komen deze soorten haring dan precies vandaan? Wat maakt een haring tot de Hollandse Nieuwe? Moet je per se een haring rauw eten? Wil je meer weten, lees dan verder.

Waar komt de haring precies vandaan?

Haring komt uit het oostelijk deel van de Noordzee; de meeste haring vind je in de wateren rond Noorwegen en Denemarken. Sommige zijn ook een beetje in het oostelijke deel van de Noordzee in Schotse wateren te vinden. Bijna alle haring die in Nederland wordt gegeten, wordt gevangen door Deense en Noorse bedrijven, terwijl Nederlandse bedrijven met fabrieken in Skagen, Denemarken, ze bereiden en naar Nederland brengen om te verkopen.

Wacht even – mijn haring is niet Nederlands??

De opening van het haringseizoen in Nederland
De traditionele veiling van het eerste vaatje haring vindt jaarlijks plaats in Scheveningen. De opbrengst gaat altijd naar het goede doel. In 2009 was er een recordopbrengst van ruim € 66.000 uit de veiling.

Een dag na de veiling begint officieel het haringseizoen en de zaterdag daarop wordt Vlaggendag genoemd.

Traditioneel wordt er alleen geveild met Hollandse Nieuwe Hollandse haring. Haring mag alleen de naam Hollandse Nieuwe krijgen als deze een bepaald vetpercentage bevat en op oer-Hollandse wijze is schoongemaakt. Met andere woorden, het moet goed worden schoongemaakt en vervolgens worden gefileerd.

Vlaggetjesdag in Nederland

Traditioneel wordt de dag van de haringveiling Vlaggetjesdag genoemd. Aan deze dag gaat een lange en interessante geschiedenis vooraf. Deze bijzondere dag in de Nederlandse geschiedenis heeft de naam al sinds 1947, maar de haringtraditie gaat natuurlijk al een paar honderd jaar terug. Volgens de geschiedenisboeken was er in de 18e eeuw een verbod om te veel haring uit zee te vangen. Door het verbod moesten vissers zich richten op andere soorten zoals de platvis. Slechts een beperkt aantal vissers mocht uitvaren om de haring te vangen – meestal mochten er elke dag ongeveer 10 boten vertrekken.