ZEE KUST VISSEN

svvdeslufter

Met een kustlijn van meer dan 500 km lang zijn de mogelijkheden van de zeevisser in Nederland eindeloos. Allereerst is er surfvissen. Je hebt geen zware surfhengels nodig; een stevige feederhengel is ook voldoende om geweldige vissen direct achter de branding te vangen. In de zomer is de kans groot dat je vooral tong en zeebaars vangt, terwijl je in de winter waarschijnlijk schar en wijting vangt. Surfvissen is verfrissend en ontspannend, staren naar de horizon, kijken naar voorbijvarende schepen in de verte en tegelijkertijd een goede maaltijd vangen. Je zult het meest succesvol zijn als er een goede branding en een zeebriesje is.

DIEP WATER

Als er een landbries staat, wil je misschien een plek met dieper water kiezen. Gelukkig zijn er langs onze kustlijn tal van diepwaterplekken op werpafstand. Voorbeelden zijn de dijken van Zeeland, de haven van Rotterdam, de pieren van Scheveningen en de pieren van IJmuiden. Het Noordzeekanaal ten westen van Amsterdam is ook een van de hotspots voor de tongvisserij in Nederland. Bovendien kun je hier allerlei vreemde zeevissen tussen de rotsen vangen.

ACTIEF VISSEN

Wilt u liever actief vissen? Probeer dan eens op geep te vissen met een dobber. Een zager of een kleine strook vis aan een lange haak is vaak een garantie voor plezier in de zomer – vooral langs de Zeeuwse kust, waar de dijken (zoals die bij Westkapelle) de echte hotspots zijn. Je kunt ook achter die sterke harders aan gaan met een stuk brood en een vlotter. Er zijn hier exemplaren van meer dan 70 cm lang!

En wat te denken van de Hollandse Nieuwe – precies: in het voorjaar maak je grote kans om haring te vangen op plekken als de Grevelingendam.